A szövettechnológia, a sejtkultúra és a szintetikus biológia terén a közelmúltban elért eredmények új technológiai megközelítések és termékek előtt nyitották meg az utat az agrár-élelmiszeripari ágazatban. Ezek közül kiemelkednek a sejtkultúrából származó állati vagy növényi eredetű élelmiszerek és a precíziós fermentációval előállított élelmiszer-összetevők.
Az uniós rendszerben az ilyen típusú termékek forgalomba hozatal előtti engedélyezéséhez különböző ágazati szabályozási keretek – például az új élelmiszerekről és az élelmiszer-adalékanyagokról szóló rendeletek – szükségesek, amelyekben az EFSA tudományos szakvéleménye is szerepel. Ezért alapvető fontosságú, hogy az EFSA kockázatértékelési módszerei és szakértelme lépést tartson ezekkel a technológiai fejlesztésekkel.
AZ EFSA ezzel a rendezvénnyel egy asztalhoz ülteti az érintett szakértőket és érdekelt feleket, hogy megvitassák a témával kapcsolatos aktuális trendeket és kutatásokat, valamint az EFSA kockázatértékelésének célszerűségét biztosító követelményeket.
A kollokvium céljai:
A rendezvényt a sejtkultúrából származó élelmiszerek és élelmiszer-összetevők kockázatértékelésében érdekelt vagy érintett valamennyi érdekelt félnek szánják.
Az eseményre 2023. februárjától lehet regisztrálni.
További részletek és regisztrációs lehetőség: https://www.efsa.europa.eu/en/events/efsas-scientific-colloquium-27-cell-culture-derived-foods-and-food-ingre