
Future Food and Feed Lab – Az új élelmiszer-/takarmányforrásokkal és -technológiákkal foglalkozó workshop
Az innováció az egyik legfontosabb hajtóerő a fenntarthatóbb, egészségesebb és inkluzívabb élelmiszerrendszerekre való áttérés felgyorsításában az elsődleges termeléstől a fogyasztásig.
Az élelmiszer- és takarmánytermelési ágazatban az elmúlt évtizedekben jelentős volt az innováció, mind az alkalmazott termelési technológiák, mind pedig az előállított termékek tekintetében. A termelési technológiák és a globális ellátási láncok változásai, valamint az élelmiszer- és takarmánybiztonság garantálásának, az erőforrások fenntartható felhasználásának előmozdításának és a társadalmi aggodalmak kezelésének szükségessége a jövőbeli fejlesztések fő mozgatórugói.
Az innovatív termelési technológiák az élelmiszerek és takarmányok új generációját hozhatják létre, ami az emberi állatok egészségének és a környezetnek a védelme érdekében sokrétű forgalomba hozatal előtti értékelést tesz szükségessé.
Ez az érdekeltek számára szervezett rendezvény az élelmiszer- és takarmányinnovációkkal kapcsolatos fejlettebb tudásbázis kialakításának színterét fogja megteremteni az új élelmiszer- és takarmányforrások és termelési technológiák használatából eredő potenciális gyenge jelek és felmerülő kockázatok értékelésével és/vagy azonosításával.
A rendezvény céljai:
- Visszajelzéseket gyűjteni az EFSA által az új élelmiszer-/takarmányforrások és termelési technológiák biztonságosságának értékelésére való felkészültség biztosítását célzó projektje során azonosított gyenge jelekről;
- A gyenge jelek azonosításához használt kutatási módszertan felülvizsgálata;
- További olyan gyenge jelek azonosítása, amelyek a fent említett projekt során kimaradtak volna;
- További érdekes élelmiszer- és takarmányforrások és termelési technológiák azonosítása.
A rendezvény az új élelmiszer-/takarmányforrások és termelési technológiák biztonságosságának értékelésére való felkészültséget biztosító projekt általános bemutatásával kezdődik, majd a négy kiválasztott altéma részletesebb megvitatása következik, amelyekkel kapcsolatban gyenge jeleket találtak:
- Sejttenyésztett hús
- Nanotechnológia
- Új takarmányok
- Ehető rovarok
A workshop célközönsége a az új élelmiszer-/takarmányforrások és termelési technológiák, pontosabban az alternatív fehérjeforrások (sejttenyésztett hús és új rovarok), a nanotechnológia, a biotechnológia, az innovatív feldolgozási technológiák, az új élelmiszerek és az új takarmányok területén jártas érdekelt felek, szakemberek.
2023. január 11. 10 óráig lehet regisztrálni az eseményre.