Események betöltése

Workshop az EFSA frissített iránymutatásáról a referenciadózis megközelítésének a kockázatértékelésben való alkalmazásáról

február 15 - február 16

Az EFSA tudományos bizottsága először 2009-ben dolgozott ki iránymutatást a referencia-dózis (benchmark dose, BMD) megközelítésnek az EFSA kockázatértékeléseiben való alkalmazásáról, a hagyományos NOAEL (No-Observed-Adverse-Effect-Level) megközelítés alternatívájaként. A 2017-es frissítés főként a BMD-megközelítés gyakorlati alkalmazásával foglalkozott, és a modellbizonytalanság figyelembevétele érdekében modellátlagolást vezettek be. Az EFSA 2017 márciusában tartott, a BMD-elemzés különböző megközelítéseinek világszerte tapasztalható közös vonásait és eltéréseit megvitató munkaértekezletet, valamint a WHO/IPCS Environmental Health Criteria 240 (WHO, 2020) dózis-válaszértékelésről szóló 5. fejezetének frissítését követően a tudományos bizottság úgy döntött, hogy ismét frissíti iránymutatását, hogy azt összehangolja a referencia-dóziselemzéssel kapcsolatos, nemzetközileg elfogadott koncepciókkal, bevezetve a Bayes-modellátlagolást és a folyamatos és mennyiségi válaszok dózis-válaszmodelljeinek harmonizált készletét, tovább harmonizálva az EFSA megközelítését partnereivel.

A legutóbbi frissített iránymutatást 2022. október 25-én tették közzé.

Az esemény két részre oszlik:

  • Az új iránymutatás bemutatása, a korábbi változathoz képest bekövetkezett változások, valamint az EFSA által a BMD-elemzéshez ajánlott megközelítés.
  • Az új megközelítés szemléltetése az EFSA BMD-elemzési platformjának felhasználásával, peszticidekkel kapcsolatos esettanulmányokkal.

A rendezvény során a hallgatóságnak lehetősége lesz kérdéseket feltenni az előadóknak és interakcióba lépni az előadókkal.

A műhelytalálkozó személyes rendezvény (Brüsszel) formájában kerül megrendezésre.

A rendezvényre a kockázatértékelők mellett minden olyan érdekelt fél regisztrálhat, aki részt vesz vagy érdeklődik a referencia-dózis (BMD) megközelítés kockázatértékelésben való alkalmazása iránt.

Regisztrációs határidő: 2023. január 9. 12 óra.

Esemény megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Helyszín

Brüsszel

Szervező

EFSA
View Szervező Website

Hírlevél feliratkozás