Majomhimlő: Gyors kockázatértékelést publikált az ECDC
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) gyors kockázatértékelést tett közzé a majomhimlő (MPX) járványának megjelenését követően, amely az Egyesült Királyságot, az EU/EEA országokat és Észak-Amerikát érinti.

Az ECDC MPX értékelésében az emberről emberre történő terjedésre összpontosít. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem tud állati (házi- vagy vadállat) fertőzéssel kapcsolatos esetekről az EU-ban, viszont kockázatot jelenthet az emberről állatra való terjedés, így szükséges a humán és az állategészségügyi hatóságok szoros együttműködése annak érdekében, hogy kezelni lehessen a fertőzött állatokat, és megelőzzük a vadvilágra való átterjedést.

A kockázatértékelés a következő linken érhető el: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/risk-assessment-monkeypox-multi-country-outbreak

A majomhimlő egy zoonotikus betegség, amit a majomhimlő vírusa okoz. A vírus emberről emberre terjedhet, mint ahogy a járvány is mutatja. Fertőzött állatokról való terjedést is jelentettek a múltban. A klinikai tünetei hasonlóak a himlőhöz, de általában sokkal enyhébbek. A humán esetek tipikusan lázzal, kiütésekkel és duzzadt nyirokcsomókkal járnak, melyek számos szövődményhez vezethetnek.

A jelenlegi majomhimlő járvány az EU/EEA országokban, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában 2022. májusa óta terjed emberekben. 2022. május 25-ig összesen 118 igazolt esetet jelentettek 12 EU tagállamban (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a weboldalán naprakész információkat közöl az esemény epidemiológiájáról.

Az EFSA az ECDC-vel közösen megfigyeli a humán eseteket, az EFSA szakértői is követik a MPX járvány fejlődését, figyelembe véve az állatokra való átterjedés lehetőségét az EU-ban. Az EFSA-nak nincs tudomása arról, hogy a jelenlegi járványhoz kapcsolódóan állatok (házi-vagy vadonélő állatok) megfertőződtek volna az Unión belül, azonban fennáll a veszélye az emberről állatra való átterjedésnek.

A majomhimlő fertőzésére utaló jeleket találtak már nem-humán főemlősöknél és más állatfajoknál is (pl. mókus- és pelefélék, gambiai erszényes patkány, stb.). Most is hatályos az Európai Bizottság határozata az importált állatokból eredő kockázatok kezelésére, amelyben szerepelnek a majomhimlő elleni védekezési intézkedések is. A határozat szerint a tagállamoknak tiltatniuk kell az afrikai szubszaharai régió harmadik országaiból származó, nem házi fajhoz tartozó mókusok és rágcsálók behozatalát. 

Az állatok által történő terjesztés megelőzésével kapcsolatos további információk az Állategészségügyi Világszervezet honlapján találhatóak.  

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/monkeypox

A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg. 

További
hírek

Hírlevél feliratkozás