Új fejlemények a narancszöldülés kezelésében

Kapcsolódó ügy

Citrusfélék antibiotikumokkal történő kezelése

A narancszöldülés néven ismert betegségre nem létezik “gyógymód”, a fő ellenőrzési mód eddig a szennyezett fák eltávolítása és a gyümölcsösöknek a vektorral szembeni rovarölő szerrel való kezelése volt. Az USA-ban engedélyezték az ültetvények bizonyos antibiotikumokkal való kezelését.

Bővebben »
Ígéretes új kutatási eredmények láttak napvilágot.

A hatásos védekezés megtalálása kihívást jelentett a Candidatus Liberibacter asiaticus (CLas) baktérium és a citrusfélék gazdaszervezete, valamint az ázsiai citrusfélék pszillidája közötti kölcsönhatások összetettsége miatt. A betegségből való kilábalást megnehezíti az is, hogy a citruságazat hajlamos arra, hogy kis számú, kereskedelmi szempontból kívánatos tulajdonságokkal rendelkező, de kevés genetikai változatosságot mutató fajtára összpontosítson.

A HLB-ellenálló citrusfajták kifejlesztésén dolgozó kutatók választhatnak: a genetikai változatosságot a távolabbi rokonokkal való nemesítéssel vagy a fák transzgenikus módosításával növelik. A Journal of the American Society for Horticultural Science című folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok ígéretes eredményeket mutatnak be olyan transzgenikus populációkról, amelyek olyan antitesteket termelnek, amelyek képesek a CLas fehérjékhez kötődni és csökkenteni a baktérium szaporodási képességét.

A betegség lefolyásának jobb megértésére azonban valószínűleg szükség lesz annak meghatározásához, hogy milyen tényezők okozzák a rezisztenciaszintek megfigyelt eltéréseit.

Kapcsolódó ügy:

Hírlevél feliratkozás