Az elmúlt évek politikai, gazdasági és társadalmi krízishelyzetei, valamint a digitalizációs fejlődési igények a globális élelmiszerlánc valamennyi szereplőjétől rugalmas, a változékonyság, a komplexitás és a minőségbiztosítás hármasát szem előtt tartó fejlesztési stratégiát kíván. A fejlesztések legfőbb célja, hogy segíthetnek tompítani a helyzet okozta hatásokat és fenntartani a zökkenőmentes élelmiszer-ellátást hazánk és az egész unió területén. Napjaink másik nagy kihívása az ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági céloknak (SDG 17) való megfelelés, amely a környezet, a gazdaság és a társadalom harmonikus együttműködését feltételezi. Ebben kiemelkedő jelentőséggel bír a helyben elérhető erőforrásokra építő vidékgazdaság, amely hangsúlyozottan nem csak az élelmiszergazdasághoz kötődő ágazatokat, hanem minden vidéki gazdasági tevékenységet magába foglal.
A konferenciára az Állatorvostudományi Egyetem számos munkatársa, köztük az Élelmiszerlánc-tudományi Intézet képviselői is előadással készülnek.