Farm to Fork kampány: EFSA ajánlások a telepeken élő sertések állatjólétének fejlesztéséhez
Az EFSA a közelmúltban publikálta a gazdaságokban tartott sertések állatjólétével kapcsolatos tudományos véleményét, amely az első a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiával összefüggésben a következő évben publikálásra kerülő szakvélemények közül.

A vélemény összesen 16 jólétet befolyásoló következményt ír le a különböző tenyésztési rendszerekre vonatkozóan, amelyeket az EFSA szakértői súlyosságuk, időtartamuk és előfordulási gyakoriságuk miatt kiemelten fontosnak tartanak. Ide tartozik a mozgáskorlátozás, a csoportos, hő- vagy hidegstressz, valamint a hosszan tartó éhség vagy szomjúság. A kapcsolódó állat-alapú intézkedések (ABM) és a jólétet befolyásoló következményekhez vezető veszélyek szintén említésre kerülnek a szakvéleményben.

A dokumentum részletes ajánlásokat fogalmaz meg több témakörben (pl. a farok harapással kapcsolatban, továbbá férőhelyszükségletre, dúsító anyagra, az elválasztás és a csonkítás gyakorlatára vonatkozóan.) Az értékelés az állatjóléti kockázatértékelések során alkalmazandó módszertani útmutatót követi.

2022. szeptember 26-án az EFSA az állatjólétre vonatkozó tudományos véleménnyel kapcsolatban nyilvános eseményt hirdet, amelyen az EFSA állatszállítással kapcsolatos soron következő munkája is bemutatásra kerül. Az online eseményre jelentkezni 2022. szeptember 19-ig lehet.

További információ a rendezvénnyel kapcsolatban:

https://www.efsa.europa.eu/en/events/register-now-public-event-efsa-findings-animal-welfare-transported-animals


Tudományos vélemény a házisertés jólétét illetően: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7421

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/farm-fork-efsa-provides-recommendations-improve-welfare-farmed-pigs

A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg. 

További
hírek

Hírlevél feliratkozás