Lezajlott a 35. EFFoST Nemzetközi Konferencia
Idén november 1-4 között Svájcban, Lausanne városában került megrendezésre a 35. EFFoST Nemzetközi Konferencia, melyen Intézetünk két munkatársa, dr. Jóźwiak Ákos és Dr. Farkas Zsuzsa vettek részt.

A konferencia célja az élelmiszeripar, az akadémia és a kormányzati szektorok közötti együttműködés katalizálása, bár jellemzően az ipar szereplőinek részvétele az uralkodó. Témakörei az egészség, fenntarthatóság és a globális élelmezésbiztonság köré csoportosultak:

A tudomány fejlődése a fogyasztói igények kielégítésére:

  • Élelmiszer termék dizájn a bizonytalan élelmiszerellátás korában: technológiák megfizethető, hosszú eltarthatósági idejű termékek előállítására
  • Reziliencia növelése az egyén és társadalom szintjén élelmiszerek és táplálkozás által

Robusztus és rugalmas ellátási és gyártási láncok kialakítása

  • Decentralizált és moduláris élelmiszerfeldolgozási technológiák
  • Biztonság, eredetiség, higiénia az innovatív élelmiszerfeldolgozásban
  • Élelmiszeripar 4.0

Megfizethető és fenntartható táplálkozási megoldások tervezése

  • Élelmiszertechnológiák az alacsony költség és magas tápérték eléréséért
  • Biodiverzitás az egészséges étrendért: alternatív fehérjék, ősi összetevők, minimális feldolgozás
  • Növényi vs. állati eredetű fehérjék: összetevők, feldolgozás, tápérték és ízek

A konferencián dr. Jóźwiak Ákos az adattudomány élelmiszerlánc-döntéshozatalban betöltött szerepéről, a jelen helyzetről és a jövőbeli trendekről tartott előadást, Dr. Farkas Zsuzsa pedig poszter prezentációt mutatott be az élelmiszerláncban újonnan felmerülő kockázatok szisztematikus azonosítási módszeréről adattudomány segítségével.

A bemutatott témák iránt nagy volt az érdeklődés, a jövőre megrendezésre kerülő konferencián várhatóan külön szekciót fognak szentelni a szervezők a digitalizáció, adattudomány élelmiszerláncban betöltött szerepével kapcsolatos témáknak.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás