Élelmiszerbiztonsági világnap 2024
Június 7-én ismét az élelmiszerbiztonságé a főszerep. A világnap alkalmából a szervezők idén a hirtelen jelentkező, váratlan eseményekre való felkészülésre hívják fel a figyelmet.

Az élelmiszerbiztonsági világnapon emlékezünk arra, hogy az élelmiszerbiztonság kollektív felelősség – a termelőktől a fogyasztókig mindenkinek ki kell vennie a részét. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy a tányérunkra kerülő élelmiszer biztonságos. Vannak azonban olyan kivételes helyzetek, amikor még ha mindannyian megtettük is a magunk részét, a váratlan események közbeszólnak, és az élelmiszerbiztonság veszélybe kerül.

Ilyenkor is mindig van valami, amit tehetünk a betegségek elkerülése érdekében. Ön készen áll a váratlan helyzetekre?

Az élelmiszerbiztonsági incidensek a kisebb eseményektől a nagyobb nemzetközi válságokig terjedhetnek, legyen szó akár otthoni áramkimaradásról, ételmérgezésről egy helyi étteremben, a szennyezett termékek gyártó általi önkéntes visszahívásáról, importált termékekből származó járványról vagy természeti katasztrófáról.

Az élelmiszerbiztonsági veszélyek nem ismerik a határokat, így az egyre inkább összekapcsolt globális élelmiszerellátásban a nem biztonságos élelmiszerek által jelentett kockázatok helyi problémából gyorsan nemzetközi vészhelyzetté válhatnak.

Mit lehet tehát tenni annak érdekében, hogy készen álljunk az élelmiszerbiztonsági incidensek kezelésére?

A kormányok:

  1. Elkötelezhetik magukat a nemzeti élelmiszerbiztonsági vészhelyzeti intézkedési tervek kidolgozása vagy frissítése mellett.
  2. Megerősítik a nemzeti élelmiszer-ellenőrzési rendszereket, növelik a felügyeleti és koordinációs kapacitásokat.
  3. Az élelmiszeripari vállalkozásokkal és a lakossággal való kommunikáció javítása.

Az élelmiszeripari vállalkozások:

  1. Javíthatják az élelmiszerbiztonsági irányítási terveket.
  2. Megoszthatják a „tanulságokat” és együttműködhetnek egymással.
  3. Javíthatják a fogyasztókkal való kommunikációjukat.

A fogyasztók:

  1. Biztosíthatják, hogy tudják, hogyan kell jelenteniük egy élelmiszerbiztonsági eseményt, illetve mit kell tenniük.
  2. Biztosíthatják, hogy megértsék a váratlan esemény otthoni következményeit, és azt, hogy hogyan reagáljanak.

További információkért látogasson el az alábbi oldalakra:

FAO – WHO tematikus oldala

Nébih tematikus oldala

További
hírek

Hírlevél feliratkozás