Beszámoló a ‘Modern inspections with new technology’ szimpóziumról
Dr. Farkas Zsuzsa február végén vett részt a a Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) által szervezett, ’Modern inspections with new technology’ szimpóziumon Hágában.

A szimpózium témája főként a mesterséges intelligencián alapuló, illetve egyéb adat alapú módszerek alkalmazása volt az élelmiszer- és állategészségügyi vizsgálatok során, valamint az élelmiszerlánc egyéb aspektusait tekintve. A konkrét kutatások mellett kiemelt terület volt a mesterséges intelligencia kapcsán várható változásokra való felkészülés jogi és hatósági szempontból, illetve a szemléletváltás szükségességének, valamint a nemzetközi összefogásnak a hangsúlyozása.

A szimpóziumra az EFSA újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó tudományos hálózatán keresztül szerzett szakmai kapcsolatok révén érkezett a meghívás, a programba szerették volna építeni az újonnan felmerülő kockázatok adatelemzési módszerekkel történő azonosítását, mint plenáris előadás. A főként szövegbányászati módszereket bemutató előadást nagy érdeklődés és számos pozitív visszajelzés követte, több kérdés érkezett közvetlenül az előadás után, valamint a szimpózium során később a szünetekben, szociális eseményeken.

         A digitalizáció, mesterséges intelligencia és egyéb adatelemzési módszerek a tudományos és a hatósági, felügyeleti munkát is egyre inkább átszövik, egyre nagyobb igény mutatkozik a hagyományos módszerek kiegészítésére, hiszen ezek a módszerek nemcsak a szakemberek munkáját segítik, hanem alkalmazásuk gyorsítja és pontosítja a vizsgálatokat, új területet nyit meg a kutatások, összefüggések feltárása terén is.

A Digitális Élelmiszertudományi Tanszék egyik fő tevékenysége az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása és az ehhez kapcsolódó adatelemzési algoritmusok fejlesztése, mely iránt nagy a nemzetközi érdeklődés. Ehhez hasonló szimpóziumokon, konferenciákon való részvétel előmozdítja a nemzetközi kapcsolatok kialakulását, ezáltal nemzetközi publikálási együttműködések, projektek iniciálását. 

További
hírek

Hírlevél feliratkozás