CCMAS konferencia 2024
A 43. FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) ülés idén hibrid keretek között zajlott 2024. május 13-18. között.

A Codex Alimentarius Bizottság testületei közül a CCMAS az elsők között szervezett hibrid konferenciát: a Budapestre látogató szakértők mellett a világ bármely tájáról bekapcsolódhattak a szakemberek. Ráadásul, míg 2023-ban online csak nézőként követhették az ülést az érdeklődők, addig idén már távolról is aktívan részt vehettek az eredmények kialakításában. Ennek megfelelően a részvétel is kiemelkedő volt: közel 70 ország, több mint 15 szervezet 220 szakembere egyeztetett az élelmiszerbiztonságot garantáló nemzetközi szabványok fejlesztésének kérdéseiről.

Dr. Nagy Attila (Nébih ÉLI) elnök munkáját alelnökként harmadik alkalommal segítette az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszertudományi Tanszékének munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa.

Az egyhetes konferencia során a küldötteknek többségében új, a szakbizottságban most először bemutatott dokumentumokat kellett megvitatniuk. A 43. szakmai ülés előtt ugyanis sor került a nyitott munkadokumentumok többségének lezárására, azokat a Codex Alimentarius Főbizottsága a 2023 novemberi ülésén Rómában elfogadta.

A szakemberek nagy előrelépést tettek a nitrát és nitrit teljesítménykövetelményeinek meghatározása, valamint az elővigyázatossági allergén jelölés esetén alkalmazott vizsgálati módszerek fejlesztése terén, míg a nitrogén átszámítási faktor feltüntetésének módszerfejlesztéséről szóló információs dokumentumot el is fogadták.

Emellett a CCMAS állandó témái is napirendre kerültek: folytatódott a mintavételi szabályokat összefoglaló útmutató, és az ehhez kapcsolódó, fejlesztés alatt álló applikáció felülvizsgálata, valamint a 234. számú, vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálata a gyümölcslevek, a gabona-, valamint a hal- és halászati termékek területén. Ez utóbbi két munkacsomagot a szakemberek a konferencia végére lezárták, így a Szakbizottság a kakaó és csokoládé felhasználásával készült termékek szabványainak revíziójával folytatja a munkáját.

A FAO képviselője átfogó előadásban ajánlotta a delegáltak figyelmébe az élelmiszerekben fellelhető mikroműanyagok mintavételét és vizsgálatát célzó módszerek harmonizációját. A szabványosító szervezetek a jövőben folyamatos tájékoztatással fogják segíteni a Szakbizottság munkáját.

A sikeres konferenciát követően a CCMAS által kidolgozott útmutatókat, információs dokumentumokat 2024 novemberében a Codex Alimentarius Főbizottsága fogadhatja el, amelynek Európai Uniót lefedő régióját Magyarország soros elnökségének köszönhetően dr. Nagy Attila fogja vezetni.

A CCMAS következő ülésére 2025. május 5-9. között fog sor kerülni Budapesten

Forrás: Nébih

További
hírek

Hírlevél feliratkozás