Beszámoló az IAFP konferenciáról
A DÉOKFII legújabb tudományos eredményeinek bemutatására került sor az IAFP (International Association for Food Protection) konferencián egy elődás és egy poszterkiállítás keretén belül.

Az IAFP konferencia az élelmiszerbiztonsági szakemberek egyik legnagyobb találkozója világszerte. Platformot biztosít a kutatók, szakértők és gyakorlati szakemberek számára, hogy kicseréljék ismereteiket, bemutassák legújabb eredményeiket, megvitassák a felmerülő kérdéseket, és megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat az élelmiszerbiztonság területén. A konferencia jellemzően előadásokat, tudományos üléseket, workshopokat, poszterüléseket és kiállításokat kínál a témák széles körével kapcsolatban, beleértve az élelmiszerekkel terjedő kórokozókat, az élelmiszer-mikrobiológiát, az élelmiszer-feldolgozást, az élelmiszer kockázatbecslést és az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszereket.

A konferencián Dr. Jóźwiak Ákos bemutatta az újonnan felmerülő kockázatok azonosítását célzó tevékenységünk legújabb eredményeit. Az élelmiszerláncban megjelenő kockázatok szisztematikus szűrése alapvető fontosságú a fogyasztók egészségének védelme szempontjából, azonban a kockázatok időben történő azonosítása az adat- és információhiány miatt nem triviális feladat. Automatizált vagy félautomatizált algoritmusok létrehozásával nagy mennyiségű információ előfeldolgozható, ami segít a szakértőknek kiszűrni a ténylegesen felmerülő, további értékelést igénylő kockázatokat. A konferencián áttekintést adtunk a felmerülő kockázatok szűrésére használható lehetséges adatelemzési megközelítésekről, és bemutattuk egy gyakorlatban alkalmazható folyamatmenedzsment rendszert.

E módszerek alkalmazásával 58 újonnan felmerülő kockázatot azonosítottunk 10 témakörbe sorolva 2020-ban és 2021-ben, Magyarországra és az Európai Unióra összpontosítva. A fő cél az, hogy segítsük a hatóságokat és az ipari szereplőket a felkészültségben és az időben történő cselekvésben a jövőbeli kockázatok elkerülése vagy mérséklése érdekében. A rendszer tapasztalatai és korlátai, valamint a jövőbeli irányok is bemutatásra kerülnek.

A poszter szekcióban a „Nyúlhústermelő vertikum teljes digitalizációja” projekthez kapcsolódóan Csorba Szilveszter mutatta be az eddig elért eredményeket, amelyben korreláció elemzéssel vizsgáltuk a termelésben az egyedi elhullások és a környezeti paraméterek összefüggéseit. A poszter kitért az adatok előkészítésének fontosságára, valamint a tervezett elemzési és fejlesztési folyamatokra is.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás