Élelmiszerbiztonsági világnap 2023
Idén ötödik alkalommal ünnepeljük június 7-én az élelmiszerbiztonság világnapját. A világnap alkalmából ebben az évben az élelmiszer-szabványok jelentőségére hívják fel a figyelmet az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó nemzeti és nemzetközi szervezetek.

Az élelmiszer-szabványok életeket mentenek azáltal, hogy hozzájárulnak az élelmiszerek biztonságának és minőségének garantálásához.

A mezőgazdasági termelők és a feldolgozók számára útmutatást nyújtanak az élelmiszerek higiénikus kezelésére vonatkozóan. Meghatározzák az adalékanyagok, szennyező anyagok, növényvédőszer-maradékok és állatgyógyászati készítmények maximális szintjét, amelyet mindenki biztonságosan fogyaszthat. A szabványok meghatározzák továbbá, hogyan kell mérni, csomagolni és szállítani az élelmiszereket, hogy azok biztonságban legyenek. Az olyan dolgokra vonatkozó szabványok alkalmazásának köszönhetően, mint a tápérték- és allergén-címkézés, a fogyasztók tudhatják, hogy az élelmiszer jót tesz-e nekik.

A legtöbb kormány és szervezet tudományos kockázatértékelésen alapuló élelmiszer-szabványokat fogad el és érvényesít, amelyek biológiai, kémiai és fizikai természetű veszélyekre terjednek ki. A szabványokat kidolgozhatják egyes kormányok vagy szervezetek, illetve regionális vagy kormányközi szabványalkotó testületek.

Az egyik ilyen nemzetközi élelmiszerbiztonsági és -minőségi szabványalkotó testület a Codex Alimentarius Bizottság, röviden Codex. A Codex az a hely, ahol 188 tagország és 1 tagszervezet (az Európai Unió) képviselői együtt dolgoznak az élelmiszerek biztonságosságának biztosításán.

A Codex idén lesz 60 éves, ami remek alkalmat ad arra, hogy rávilágítsunk az élelmiszer-szabványok fontosságára.

A világnap alkalmából a Nébih által közzétett információk itt érhetők el.

Az EFSA idén ismét az #EUChooseSaveFood kampányon keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságárara.

A FAO/WHO által közzétett főbb üzenetek ezen a linken olvashatók.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás