HE-FARM – Újabb kutatási projekt nyert el támogatást
A közelmúltban újabb Horizon Europe projekt nyert el támogatást, melyben Egyetemünk konzorciumi tagként vesz részt.

A HE-FARM (Healthy Environmental-Friendly and Resilient Farm to Fork -HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-03) projekt célja olyan módszertan kidolgozása és validálása, mely nem csak a biológiai biztonság értékelésére képes, hanem előrejelzéseket is tesz a különböző állattartó telepeken.

A projekt során felderítésre kerülnek a legfontosabb terjedési útvonalak különböző állattartó telepeken, így új információkat szervezve azon mikrobákról, melyek kockázatosak az élelmiszerláncra. Ezen információk birtokában a biológiai biztonsági intézkedések és technológiák hatékonyságának javítása, valamint a beruházási és működési költségek megtakarítása a projekt célja. Ennek érdekében a következőket tervezi a projekt megvalósítani: előrejelző szoftverek, kórokozók gyors nyomon követése, alacsony toxicitású biocidek alkalmazása, hordozható, alacsony működési költségvetésű mikrobiológiai műszer, hideg plazmás vízfertőtlenítés.

A projektben 14 partner vesz részt a spanyol Universidad de Alcala vezetésével; az ÁTE oldaláról az Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszék és Mobilklinikával közösen vesz részt a DÉOKFII.

A projekt időtartalma 36 hónap, összköltségvetése 4.999.859 EUR, melyből az ÁTE 561.125 EUR-ban részesül.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás