Lezajlott az EFSA újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó tudományos hálózatának (EREN) 26. ülése
Az EREN 26. ülése október 21-22-én került megrendezésre online. A DÉOKFII részéről három kolléga vet részt az ülésen, dr. Józwiak Ákos, mint magyar képviselő, Dr. Farkas Zsuzsa, mint helyettes képviselő és Elisa Palmas, mint megfigyelő.

Az EFSA újonnan felmerülő kockázatokkal kapcsolatos fő tevékenységei:

  • újonnan felmerülő kockázatok azonosítása
  • azonosítási módszertanok és megközelítések fejlesztése
  • az azonosított ügyek és kockázatok kommunikációja

Ezek eredményei egyúttal irányt adnak az EFSA jövőbeli kockázatbecslési tevékenységeihez.

Az ülésen a három témakörbe csoportosultak a megvitatandó anyagok:

  1. Új jelzések újonnan felmerülő kockázatokra: megbeszélésre került többek között a brevetoxin francia kagylókban, hipoglicin A tehéntejben, enteropatogén Arcobacter okozta humán fertőzések, valamint a házi fermentálás élelmiszerbiztonsági kockázatai, utóbbi dr. Józwiak Ákos által prezentálva. Bemutatásra került a további potenciális újonnan felmerülő kockázatok értékelése, melyeket a tagállamok előzetesen elküldtek a hálózatnak.
  2. Korábban tárgyalt újonnan felmerülő kockázatokkal kapcsolatos új információk bemutatása
  3. Az EFSA és a tagállamok újonnan felmerülő kockázatokkal kapcsolatos tevékenységeinek bemutatása, ezen belül az EREN feladatmeghatározásának frissítése, az EFSA szervezeti megújításával kapcsolatos információk, valamint az újonnan felmerülő kockázatokkal kapcsolatos uniós projektek aktualitásai.

Az ülés kiváló alkalom az információcserére. Intézetünk egyik fő tevékenysége az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, ezáltal az egyik legaktívabb tagállamnak számítunk, számos potenciális, uniós szinten is releváns, adatelemzési módszerekkel felfedezett újonnan felmerülő kockázatot viszünk a tudományos hálózat látókörébe, ugyanakkor a más tagállamok által becsatornázott lehetséges kockázatokat hazai szinten kommunikáljuk a releváns szervezeteknek.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás