Megjelent az EU-FORA program beszámolója
Intézetünk fogadó félként vett részt a 2021/2022-es EU-FORA ösztöndíj programban. A nálunk járt ösztöndíjas tevékenységéről készült beszámoló az EFSA Journal különszámában került publikálásra.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által meghirdetett EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) program lehetőséget biztosít a kapcsolatok bővítésére, tudás és gyakorlati módszerek megosztására azoknak a szervezeteknek, amelyek az EFSA küldetési területén dolgoznak.

A program keretében lehetőség van:

  • fogadó intézményként munkaprogram-javaslattal egy másik intézményből ösztöndíjas munkatársat fogadni
  • ösztöndíjasként gyakorlatot szerezni egy másik ország intézményében.

A 2021/2022-es programra a DÉOKFII sikeresen pályázott mint fogadó intézmény. A kiválasztott ösztöndíjas, Elisa Palmas, az ösztöndíj teljes időtartama alatt a DÉOKFII csapatának tagja volt és aktívan segítette az Intézet mindennapi munkafolyamatait.

Az ösztöndíjas munkaprogramja négy modulból állt. Elsőként áttekintést kapott a különböző adatelemzési és -vizualizációs módszerekről, amelyek az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés szélesebb körű területein is alkalmazhatók, hogy olyan készségeket és kompetenciákat szerezzen, amelyeket jövőbeli karrierje során hasznosítani tud. Megismerkedett az újonnan felmerülő kockázatok elméleti hátterével és a DÉOKFII által kifejlesztet, szövegbányászaton alapuló azonosítási folyamattal, amelybe aktívan be is kapcsolódott. Intézetünknek vannak folyamatban lévő projektjei állami és ipari partnerekkel egyaránt, így az ösztöndíjasnak nagyszerű lehetősége nyílt arra, hogy betekintést nyerjen ezekbe a projektekbe, és megismerje azt, hogy az adatelemzésen alapuló rendszerek hogyan alakíthatók át gyakorlati alkalmazásokká.

Az ösztöndíjas csapatunk tagjaként részt vett a különböző munka- és projektértekezleteken, valamint a kapcsolódó társadalmi eseményeken. Emellett az EFSA által szervezett kockázatértékelési képzési programok, workshopok, előadások és webináriumok széles skáláját követte.

Az ösztöndíjas munkaprogramjának részletes beszámolója az EFSA Journal különszámában olvasható.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás