Új kutatási projekt vette kezdetét a DÉOKFII közreműködésével
2021. októberében indult az „Antibakteriális rezisztencia kialakulását gátló termék fejlesztése az állatgyógyászatban, támogató repozíciós platform fejlesztése” projekt.

A projekt az Állatorvostudományi Egyetem, a PRIM-A-VET és az E-Group konzorciális együttműködésében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a következő 3 évben. Az egyetem részéről a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék és a DÉOKFII vesz részt a projektben. Az E-Group a technológiai és adat-infrastrukturális szakértelmet biztosítja, beleértve egyes adatmérnöki és adattudományi feladatokat megoldását is.

Az állategészségügyi repozíciós platform különböző forrásból származó állategészségügyi, állatorvosi közegészségügyi, élelmiszerbiztonsági és humán egészségügyi adatok integrálására, valamint komplex elemzésére lesz képes. A platform segítségével megvalósítható több, állatgyógyászati antibiotikum-rezisztencia leküzdését célzó hatóanyagjelölt azonosítása.

A gyógyszer-repozíció (más néven gyógyszer-áthelyezés) lényege, hogy egy már engedéllyel rendelkező, meghatározott tünetek vagy betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszert az eredetitől eltérő céllal is felhasználunk. Az így felfedezett szer gyorsabban, olcsóbban és kisebb kockázattal állítható elő, mint egy új kémiai entitással induló, teljesen új gyógyszer kifejlesztése.

A DÉOKFII fő céljai között szerepel a projektnek egy kulcsfontosságú momentuma, egy adattó (Date Lake) létrehozása, amely a korszerű adatelemzés nélkülözhetetlen eleme. Az adattó, ami egy relációs modellen alapuló adatbázisrendszerhez képest az adattárolás módjában mára a Big Data egyik mozgatórugójává vált. Egy másik fontos feladatunk, az adatgyűjtés során számos engedélyezett gyógyszer és takarmánykiegészítő áttekintése, amelyek antibiotikumokkal szinergista vagy antibiotikum-rezisztencia kialakulását gátló hatással rendelkeznek.  

A kialakított, nagy mennyiségű adatot tartalmazó adattó a projekt kereteiben repozíciós hatóanyagjelöltek generálására alkalmazható, azonban köszönhetően az integrált adatok szerteágazó mivoltának, hosszútávon számos más felhasználási célra és felhasználói kör számára alkalmas lesz az állategészségüggyel, állatorvosi közegészségüggyel és élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő elemzések, kutatások során, amely így az Egy Egészség (One Health) koncepciójába is illeszkedik.

Ugyan rendelkezésre állnak olyan platformok, melyek adott hasonlóság (pl. kémiai struktúra) alapján azonosítanak hatóanyagjelölteket bizonyos indikációkra, de komplex, több összetett adatforrást integráló rendszer sem hazánkban, sem nemzetközi viszonylatban nem ismert számunkra.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás