Eredményesen zárult kollégánk külföldi útja
Márciusban kollégánk, Dr. Farkas Zsuzsa szakértőként vett részt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által szervezett Future Food & Feed Lab workshop-on.

A workshop-ot az EFSA egy általuk fejlesztett, újonnan felmerülő kockázatokat indikáló korai jeleket detektáló módszertan eredményeinek tesztelése és megvitatása érdekében szervezte. A négy témakör, amely köré a módszertannal talált korai jelek csoportosíthatók az alábbiak voltak:

  • sejtkultúrák által előállított hús;
  • nanotechnológia;
  • új takarmányok;
  • ehető rovarok.

Dr. Farkas Zsuzsa az ehető rovarok témakörével foglalkozó csoportba került. A munka nagy része csoportokban zajlott, ugyanakkor lehetőség nyílt a többi csoport munkájába is betekinteni, a szakmai beszélgetésekben részt venni. Az általuk kifejlesztett módszertannal azonosított korai jelek mellett az EFSA kíváncsi volt a szakértők ismereteire is a témákban, az általuk javasolt korai jelek is megvitatásra kerültek és kiegészítették a korábban talált jeleket. Tekintve, hogy a Digitális Élelmiszeránc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet egyik fő tevékenysége az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, így mind módszertan, mind korai jelek kapcsán hasznos információkkal tudtunk hozzájárulni a workshophoz és az EFSA további munkájához.

A workshopon számos kiváló szakember vett részt, minőségi szakmai beszélgetések folytak, melyek továbblendítik az Intézet munkáját és jó visszacsatolást adnak annak fontosságáról, hasznos információkkal bővítették az Intézet tudását, ezen felül olyan nemzetközi kapcsolatokra volt lehetőség szert tenni, amelyek a pályázást szakmai összefogások révén facilitálják, várhatóak a jövőben további hasonló workshopok valamint a témában benyújtott projektek.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás