HOLiFOOD – Újabb kutatási projekt nyert el támogatást
A közelmúltban újabb Horizon Europe projekt nyert el támogatást, melyben Egyetemünk konzorciumi tagként vesz részt.

A HOLiFOOD (Holistic approach for tackling food systems risks in a changing global environment /HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-15/) projekt átfogó célja az integrált élelmiszer-biztonsági kockázatelemzési keretrendszer fejlesztése Európában annak érdekében, hogy

  • megfeleljen a Green Deal politika által vezérelt átalakulásokból fakadó jövőbeli kihívásoknak, különösen az éghajlat által vezérelt változásokkal kapcsolatban,
  • hozzájáruljon az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, továbbá
  • támogassa a valóban biztonságos és fenntartható élelmiszertermelés megvalósítását.

A HOLiFOOD rendszerszemléletű megközelítést alkalmaz, amely figyelembe veszi az élelmiszer-előállítás teljes környezetét, beleértve a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat is. A projekt három ellátási láncot vesz figyelembe (azaz gabonafélék [kukorica], hüvelyesek [lencse] és baromfi [csirke]). A projekt mesterséges intelligenciát (AI) és big data technológiákat fog alkalmazni az ismert és ismeretlen élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó korai előrejelző-, és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító rendszereinek fejlesztésében.

Ezen túlmenően eszközöket, módszereket és megközelítéseket fejlesztenek ki a veszélyek felderítésére, célzott és nem célzott, valamint új holisztikus kockázatértékelési módszereket fejlesztenek ki, amelyekben a kockázatok elemzése mellett költség-haszon elemzések is történnek.

A projekt 17 szervezet konzorciumi együttműködésében, a Wageningen Food Safety Research (Hollandia) vezetésével valósul meg. Az Állatorvostudományi Egyetem egyedüli magyar partnerként vesz részt a projektben, amelynek tervezett időtartama 4 év.

Az Állatorvostudományi Egyetem – a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet koordinálásával – elsősorban az adatelemzéssel támogatott előrejelző rendszerek és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító módszereinek fejlesztésében, valamint a kockázat-haszon, illetve költség-haszon elemzésekben vesz részt.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás