Munkatársaink legújabb publikációi
Az elmúlt időszakban munkatársaink két, aflatoxinnal foglalkozó tudományos publikációja is megjelent, melyek részletei itt olvashatók.

A Frontiers in Microbiology Aspergillus gombafajok által termelt mikotoxinokkal kapcsolatos publikációkat összefogó különszámában jelent meg kollégáink publikációja „Probabilistic modeling and risk characterization of the chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers” címmel.

A publikációban bemutatásra kerül a mikotoxinokra elsőként kidolgozott probabilisztikus kockázatbecslési módszertan, mely pontosabb, szofisztikáltabb képet ad a magyar lakosság aflatoxin-kitettségéről a gyakran használt determinisztikus kockázatbecslési módszertanokkal szemben. Az eredmények alapján a fiatal fogyasztók korcsoportja még alacsony szennyezettség mellett is kockázatnak van kitéve a rákkeltő aflatoxin M1 bevitelének tekintetében, ugyanakkor a tanulmány a problémának csak kis részét tárja fel, hiszen az egyéb aflatoxin-vegyületek és más mikotoxinok is hozzájárulnak az egészségkárosító hatások kialakulásához.

Az elemzéshez használt KNIME workflow itt letölthető: Integrált kockázatbecslési workflow.

Carry-Over of Aflatoxin B1 from Feed to Cow Milk—A Review” címmel jelent meg intézetünk munkatársainak új publikációja, melyben az aflatoxin mikotoxin takarmányból tehéntejbe történő átvitelének tényezőit elemzik.

A tehenek által elfogyasztott takarmányban lévő aflatoxin B1 szennyezés aflatoxin M1 toxinként történő megjelenése a tejben komoly élelmiszer-biztonsági kihívást jelent, mivel az emberi egészségre ártalmas toxin népszerű alapélelmiszerünkben, a tejben jelenik meg. A tanulmány célja, hogy áttekintse az AFB1 toxin takarmányból tejbe történő átvitelének (carry-over) mértékével kapcsolatos tudományos információkat. A cikk bemutatja a folyamatot befolyásoló kiemelt tényezőket, köztük a tejhozam, a szomatikus sejtszám, az aflatoxin B1 bevitel, a szennyeződés forrása, a szezonális hatások, a takarmány szemcsemérete, valamint bizonyos beavatkozások, nevezetesen a vakcinázás és az adszorbensek használatának hatásait. Áttekintést ad továbbá a carry-over-t leíró különböző matematikai modellekről és azok alkalmazási eseteiről is.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás