A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések

Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.

Fogyókúrás tabletták és fehérjeporok az USA-ban

A táplálékkiegészítők piaca egy jól jövedelmező üzleti szegmens, amely kevésbé szabályozott és felügyelt. A táplálékkiegészítők reklámozása nagyon hatékony, az amerikaiak 77%-a megbízhatónak érzi ezt az iparágat.

Bacillus cytotoxicus

A Bacillus cytotoxicus a Bacillus cereus csoport tagja, képes magas hőmérsékleten (akár 52°C) szaporodni és cytotoxin K-1-et termelni, amely hasmenést okoz.

Forrás: Bluu GmbH_Wim Jansen

Laboratóriumban tenyésztett halak

Egy német cég laboratóriumban tenyésztett halakat dobna piacra. A 2020-ban alapított Bluu Seafood ezzel válaszol a túlzott halászat, a nehézfém és műanyag szennyezés, valamint állatvédelem kihívásaira.

A szakaszos böjtölés kockázatai

Egy tudományos konferencián bemutatott új kutatás megállapította, hogy az időzített étkezés, az időszakos böjt egy formája, nem biztos, hogy annyira jótékony hatással van a szív egészségére, mint korábban gondolták.

Trifluoroecetsav

A trifluoroecetsav (TFA) amelyet gyakran “örök vegyületnek” neveznek, világszerte egyre gyakoribb ivóvízben és az esővízben, ami aggodalomra ad okot a lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban, bár a hatásairól szóló kutatások egyelőre korlátozottan állnak rendelkezésre.

Klórmekvát humán expozíció

Egy 2024 februárban megjelent amerikai tanulmányban a klórmekvát növényvédőszer vizeletmintákban való nagyfokú jelenlétére hívták fel a figyelmet.

Biológiai hatású kivonatok élelmiszeripari alkalmazása

Világszerte egyre több fogyasztó választja és tér át az egészségesebb életmódra és étrendre, ami növekvő igényt jelent olyan élelmiszerek iránt, amelyek kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak adalékanyagokat. A gyógynövénykivonatok értékes forrást jelentenek biológiailag aktív összetevőkből, azonban az élelmiszerek jellemzőit mind pozitív, mind negatív irányban befolyásolhatják.

Édesvízi halak PFAS és PFOS szennyezettsége

Az USA Environmental Working Group (EWG) új elemzése szerint az Egyesült Államokban a vadon fogott édesvízi halak jobban szennyezettek a mérgező PFAS vegyi anyagokkal, mint a kereskedelmi céllal kifogott tengeri halak.

Ritkaföldfémek a táplálékláncban

A ritkaföldfémek (REE-k) növekvő használata számos ipari ágazatban és az orvostudományban a környezetbe történő kibocsátást okoz, amely végül az élelmiszerláncba való bekerüléshez vezet.

Hírlevél feliratkozás