Publikációk biológiai biztonság témájában
Két új tudományos publikáció jelent meg kollégáink közreműködésével, melyek a biológiai biztonságot vizsgálták baromfi- és pulykaállományokban.
Két új tudományos publikáció jelent meg kollégáink közreműködésével, melyek a biológiai biztonságot vizsgálták baromfi- és pulykaállományokban.
Örömmel jelentjük be, hogy a Tanszékünk koordinálásával megvalósuló CONTEMFood: Szennyezőanyagok húshelyettesítő élelmiszerekben: az élelmiszerbiztonság legújabb perspektívái című projekt elnyerte az NKFIH támogatást.
A HOLiFOOD projekt keretében végzett munkánkhoz kapcsolódó cikk jelent meg.
Június 7-én ismét az élelmiszerbiztonságé a főszerep. A világnap alkalmából a szervezők idén a hirtelen jelentkező, váratlan eseményekre való felkészülésre hívják fel a figyelmet.
A 43. FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) ülés idén hibrid keretek között zajlott 2024. május 13-18. között.
Dr. Farkas Zsuzsa február végén vett részt a a Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) által szervezett, ’Modern inspections with new technology’ szimpóziumon Hágában.
A projekt célja a nyúlhús mint élelmiszeripari termék és a termék előállítási folyamatának fejlesztése volt. Ennek legfontosabb eszköze egy automata adatgyűjtő rendszerrel táplált big data elemző rendszer, amely a nyúlhústermelés teljes vertikumát lefedve, az istállótól az asztalig képes információt szolgáltatni.
Munkatársaink új publikációjának témája a szabadalmi hálózatok vizsgálata, amely segítheti a feltörekvő technológiák azonosítását.
2022-ben az EU-ban a kampilobakteriózis és a szalmonellózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózis-betegség az emberek körében. Az esetek száma még mindig alacsonyabb volt, mint a világjárvány előtti 2018–2019-es években. A nyugat-nílusi láz esetében a fertőzések számának növekedését figyelték meg.
2023. december 6-án 10 és 15 óra között megrendezésre került az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös workshopja újonnan felmerülő kockázatok azonosítása témakörében.