Peszticidekkel kapcsolatos újonnan felmerülő ügyek
A peszticidekkel kapcsolatban folyamatosan találkozunk új hírekkel. Ebben az összefoglalóban a legfontosabb ügyek rövid kivonatát közöljük.
Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.
A peszticidekkel kapcsolatban folyamatosan találkozunk új hírekkel. Ebben az összefoglalóban a legfontosabb ügyek rövid kivonatát közöljük.
Az Egyesült Államokba importált védőkesztyűk milliárdjai potenciális kémiai és mikrobiológiai szennyezőanyagokkal érkeznek, ellenőrzés nélkül. Az élelmiszeriparban használt kesztyűknél nem követelmény, hogy tiszták és érintetlenek legyenek vagy hogy behozatalkor teszteljék őket kémiai vagy mikrobiológiai szennyezésre.
A Hendra- és Nipah-vírusok újonnan megjelenő zoonózis-kórokozók, melyek riasztó halálozási arányt mutatnak mind az emberi, mind az állati populációkban.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) figyelmeztetést adott ki a koraszülötteknek adott probiotikus termékek lehetséges kockázatairól egy csecsemő halálát követően, akinek a kórházban probiotikumot adtak.
Az elhízás világszinten szinte mindenhol emelkedik, több túlsúlyos és elhízott ember van, mint akinek túl alacsony a súlya. Az elfogadott nézet szerint ennek az oka a túlevés és a nem elegendő testmozgás. Kutatók egy kis csoportja megkérdőjelezi ezt a feltételezést és a figyelmet a vegyi anyagok szerepére irányítják a növekvő derékbőséget illetően.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben frissített kockázatértékelést tett közzé az élelmiszerekben található ásványi olaj szénhidrogénekről (MOH).
A francia ANSES kiemelt figyelemmel kíséri a prosulfocarb expozíciójának alakulását. A prosulfocarb a második leggyakrabban használt gyomirtószer hatóanyag Franciaországban.
Kutatók megállapították, hogy a növényi alapanyagokból készült alternatív ivószálak nem feltétlenül olyan környezetbarátok, mint amilyennek látszanak.
A 3-MCPD (3-monoklór-propan-1,2-diol) egy olyan kémiai vegyület, amely bizonyos élelmiszerekben szennyező anyagként van jelen, és különösen a magas hőmérsékletnek kitett élelmiszerek feldolgozása során képződik, például az étolajok finomítása és különböző hőigényes konyhai eljárások során. Bár ez egy régóta kutatott terület, jelenléte és szintje az elősütött élelmiszerekben potenciálisan alá van becsülve.
A növényi alapú hús- és tejtermék helyettesítők piaca jelentősen bővült az elmúlt években, köszönhetően a növekvő fogyasztói igényeknek. Először a magtejek jelentek meg a boltok polcain, majd megérkeztek a sajtok növényi alapú alternatívái is. Az új termékek különböznek egymástól összetételüket, előállításukat tekintve, ennélfogva változatos kockázatokkal járhat fogyasztásuk.
Egy új kanadai tanulmány szerint a gyermekkori allergiák, köztük az ekcéma, az asztma, a szénanátha és az ételallergiák a bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulásával függenek össze.
Egy 2023-ban megjelent tanulmány szerint aggodalomra ad okot a kereskedelmi forgalomban kapható növényi alapú fehérjeösszetevőkben (PBPI) található akrilamid.
A kvaterner ammóniumvegyületek (QAC-ok) az 1940-es években felfedezett vegyi anyagok sokféle csoportja, amelyeket elsősorban antimikrobiális szerekben, fertőtlenítőszerekben és felületaktív anyagokban használnak. Tanulmányok szerint az elmúlt években megnövekedett a QAC-oknak való humán kitettség és a környezeti kibocsátás is, részben a COVID-19 világjárvány miatt.
A fukusimai atomerőmű tragédiája során a 2011-es cunami és az azt követő nukleáris baleset következtében felgyülemlett radioaktív hűtővíz kezelése hosszú távú kihívást jelent Japán számára. 2021 a japán kormány bejelentette, hogy a radioaktív hűtővizet tengerbe engedik.
Egy új tanulmány szerint a feldolgozott élelmiszerek és italok, például a kekszek, sütemények és szénsavas üdítők fogyasztása növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.
Jelen összefoglaló csak az AMR-rel kapcsolatos legújabb tudományos eredményekkel, jelentésekkel és bizonyítékokkal foglalkozik. Egy rövid, de átfogó képet ad a közelmúltban publikált, néha igen meglepő eredményekről és tudományos témákról, amelyek az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatosak.
A Stockholmi Egyetemen végzett kutatás feltárta, hogy az almáskertekben használt növényvédő szerek gyártói eltitkolták azokat a kutatásokat, amelyek szerint ezek a szerek károsak lehetnek az emberek agyára.
2023 márciusban közzétették az EFSA új értékelését az élelmiszerek nitrózamin tartalmáról, mely szerint ezeknek az élelmiszerek előkészítése és feldolgozása során keletkező anyagoknak az étrendi bevitele egészségi aggályokat vet fel minden korcsoport esetén.
Az Egyesült Királyság leállította az élő szarvasmarhák, juhok és kecskék Franciaországból történő behozatalát a kérődzőket érintő betegség, az Epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD) (Ibaraki-betegség néven is ismert) kitörése miatt.
Ahogy az több hírportálon is olvasható volt, 2023 nyarára Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina), melyről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) adott tájékoztatást.