A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések

Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.

Atherigona orientalis, egy rendkívül polifág kártevő légy

Az EFSA újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó tudományos hálózatának 29. ülésén került ismertetésre az alábbi ügy. Az Atherigona orientalis egy pántropikus, törvényi szabályozások alatt nem álló légy faj, amelyet a közelmúltban Spanyolország, Franciaország és Görögország szárazföldi területeiről is jelentettek. Ezt a fajt többször is észlelték franciaországi importellenőrzések során trópusi országokból származó szállítmányokon.

Kártevők Afrikában

Afrikában az elmúlt időszakban két jelentős kártevő ellen is küzdenek a mezőgazdaságban.

Peszticidek és lítium az ivóvízben

Hivatalos jelentések és tudományos tanulmányok alapján aggodalomra ad okot az ivóvíz szennyezése és ezzel kapcsolatos egészségügyi kockázatok is felmerülhetnek. A felmerülő problémák közé tartoznak a potenciálisan rákkeltő peszticid-maradványok és a lítium jelenléte a csapvízben, amely esetlegesen növelheti a gyermekkori autizmus kockázatát.

PFAS vegyületek dán biotojásokban

Az Európai Unió (EU) új rendelete az egyes élelmiszeripari termékekben található per- és polifluoralkil-anyagokra (PFAS) vonatkozóan rávilágított arra, hogy a PFAS vegyületek azonosításához érzékenyebb módszerekre van szükség. A Dán Műszaki Egyetem (DTU) sikeresen validált egy új módszert, amelyet ezt követően dán gazdaságokból származó tojások vizsgálatára használtak.

Selyemfehérje, mint ehető ételcsomagoló

A Tufts Egyetemen működő Silklab sikeresen alakította át a selymet különféle hasznos anyagokká, többek között műbőrré, optikai érzékelőkké és olyan bevonatokká, amelyek meghosszabbíthatják az élelmiszerek eltarthatósági idejét.

A taurin egészségre gyakorolt hatása

A taurinnal, egy félig esszenciális aminosavval végzett korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a vér taurinszintje és az egészség között, azonban az öregedésre gyakorolt pontos hatása ismeretlen maradt.

Dikamba gyomirtószerrel kapcsolatos aggodalmak

A dikamba 2016 óta népszerű gyomirtó szóján és más génmódosított fajokon, amelyek ennek köszönhetően ellenállóak a szerrel szemben. A dikamba a glifozátrezisztens gyomok okozta problémára kínál megoldást, azonban számos kockázatot is hordoz a használata.

Biszfenol A

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) rendszeresen felülvizsgálja az olyan vegyi anyagok, mint a BPA biztonságosságát, amelyek a tárolóedényekből az élelmiszerekbe és italokba kerülhetnek.

Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok

Az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása során folyamatosan találkozunk olyan hírekkel, amelyek élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal foglalkoznak és potenciális kockázatokat rejthetnek magukban. Az alábbiakban ezen hírek összegzése olvasható.

Hírlevél feliratkozás